Monday, September 26, 2011

Ingatkan Student Rupanya Lecturer Daa. Malunyaa.!

Dikarut oleh Aida Nasirah at 3:34 PM
Reaksi Anda: 
2 comments
situasi : terpaksa pegi mkn sorg2 sbb jdual x sma lgsg ngan kwn2. lone ranger la kan. suma meja dah pnuh kcuali 1 meja ney je. (setelah amik mkn n dduk)

aku : tumpang yer. sorg2 gak ker.? 
(sambil meletak nasi n tersenyum mesra)

si A : bole2 dduk la. a'ah sorg2 je.

aku : sama la. terpaksa la dh jdual arinie x sma ngan kwn2 kan.
(dia tersenyum. aku pulak hanya pandang sekali dua smbil membuka tudung btol air mineral yg ssh pulak nk buka. degil tol.!)

si A : amik kos pe.?

aku : HR. awk.?
(si A tersenyum simpul. aku terjungkit kening. aku btol2 x paham pe mkna snyuman dia tu. perlu ke bt cmtu.?)

aku : nape.? amik kos pe.? 
(dia tersenyum lagi. kali neh smbil geleng2 kepala pulak. soalan aku td lum jawab2 lagi. aku blur~. berat sgt ke nk bgtau kos ape ekk.)

si A : sy lecturer.

aku : eyh yeke ney.?
(dlm ati aku : ehh nk men2 plk. aku bt endah x endah je tanpa pandang dia n laju suap nasi ke mulut. ermm.. sedapnyer)

si A : a'ah.
(jawapan dia yg neh mula buat terasa ketidaksedapan dihatiku.)

aku : ha..btol neh lecturer.?? btol neh.??
(inginkan kepastian. mula terasa cam nasi yg aku makan td tersekat di kerongkong + berdebar2. ya allah.. slumber nya aku td.!)

Dia terhanguk2 mengiakan soalan aku td. spontan ngan itu aku terasa merah padam muka aku n terasa nak angkat pinggan tros blah dr c2 or idea lainnya nak buat2 angkat kol n mnx diri sbb meja kwn de kt hujung sna tuuu. so agak2 korang pe reaksi aku bl dh tau die lect.? dan lect yg berkemungkinan besar leh jd lect aku bl aku amik paper consumer behaviour next sem nti. so.. pe lg yg aku leh buat kan. aku pun tros cepat2 mnx maaf n tersenyum2 mnx maaf lg n sterusnya aku x nak cita lg. korang pikir la sndri. yg pastinya tu pengajaran la bt aku. len kali jd ramah n fokus.. bkn jd ramah n bt endah x endah jerk.!

mood : malu gilaaaa.
p/s : knp la byk lect muda2 smpai ssh sgt nak bezakan mna student mna lect :(


Thanks.. sila datang lagi yer (",)

Saturday, September 24, 2011

Layan Nasyid Jap

Dikarut oleh Aida Nasirah at 3:54 AM
Reaksi Anda: 
2 comments
Sabarlah Kasih-Solehah
"Betapa ku mengerti hasrat yg tersembunyi 
perasaan mu kasih terhadap diri ini 
ku tahu kau merindu merindui diriku 
usahlah engkau ragu kasihku kepadamu 
sebelum bersatu usahlah terburu  
menurut nafsu sabarlah kasihku 
syariat membataskan adab dan pergaulan 
jagalah kehormatan usah keterlaluan 
kau dan aku akan dilindungi 
darinya tipu daya duniawi 
sedarlah wahai sayang di dalam kehidupan 
kita hanya merancang Allah yang menentukan"


Thanks.. sila datang lagi yer (",)

Friday, September 23, 2011

Cerita di Dewan Kuliah

Dikarut oleh Aida Nasirah at 1:45 PM
Reaksi Anda: 
0 comments
Class sains pemikiran dan etika adalah antara subjek pd pemulaannya aku x bpa nk minat. 1st day msuk cls mmg mnguji kekuatan kelopak mata aku yg hampir2 nak kena sendal ngan ranting kayu. Dasyat2.. utk kali ke4 clss ney aku tgk de perubahan la kat aku. Aku kurang gler rsa ngtok pastu aku rsa mkin ari mkin best plk msuk cls neh. Lecturer aku import mali from yogjakarta maa. Orgnya aku tabik sgt sbb mampu berpikiran sgt positif. Mmg positif gler la. aku rsa suma student dlm cls tu pn x mpu kot jd cmtu. Stiap kali msuk cls die aku tau yg mood aku mmg akan menjadi baik.

Arinie je die dh cetuskan gelak besar dr aku n ex housemate aku. Ayat yg paling aku ingt “mak dia pun kaki blah” “dia berdiri di atas panggung” dan “seluar pink die berwarna pink” adesss.. x pasal2 dh mnimbulkan keriuhan dlm cls tu kan. Kwn aku yg sorg tu kalo dh gelak mmg tahap over. Nk suh aku tlg stopkan die.?? Aku pn x mpu nk stop. Hahaha.!  Ayat sbtolnya yg lect aku tu cuba smpaikan ialah “mak die pn kaki beli belah gak” “artis nidji tu ngah berdiri atas stage” dan “nidji tu pkai suar warna pink” pnya xcited nak cite smpai potong abis suma ayt yg mnyebabkan ayt bertukar makna. Dan sperti biasa die x mrh pn kami yg suka gelak “maaf ya saya begitu hendak bercerita hinggakan jadinya begitu.” (bnyi lbih kurang cmtu la) Kekeke.

Ingt g time 2nd day cls die.. agaknye mber aku neh x ckup tdo yg mlampau kot, dibantainya tdo time lect tu ngajar. Kalo dok seat belakang2 leh la dimaafkan lg. Neh dua dr depan. Dia sgt berani kan.? Lect tu prasan n berkata “saya itu tidak kisah jika ada pelajar saya tertidur ketika saya mengajar, mungkin kerana dia tidak berminat atau tidak faham dengan apa yang diajar oleh saya maka saya tidak bisa memaksanya untuk menyukai saya” ha tgk. Positif kan.? Dan2 la mber aku tu bgn n tersengih2. Cam tau2 plk org kata kt die. Tp pape pn kiteorg sume mmg suka ngan cls die n x pnh rsa nak ponteng disbbkn cara kelonggaran yg die bg ngan melayan kiteorg sbgai mnusia dewasa yg x perlu nak dimarah n nak ditegur 1 per 1. even nmpak cam kteorg suka gelak2 tp tu x bermakna kiteorg x respect. tlg jgn slh phm. and 4 DR.. you mmg sporting n friendly abis..


p/s : kna byk lg menonton sinetron indonesia utk lbih memudahkan lg proses penerimaan blaja. Dhla aku mmg x mnt sinetron2 cmtu.!


Thanks.. sila datang lagi yer (",)

Sunday, September 18, 2011

Orientasi Uum Sintok

Dikarut oleh Aida Nasirah at 7:34 PM
Reaksi Anda: 
3 comments
Ini Cerita Tentang UUM Tetap Dihati
(maaf yer camera x bgs sgt)

pashmina UUM
Minggu orientasi.! Pertama kali dlm hdup aku lalui mggu neh wlupun sblm neh aku dh pnh smbg blaja. Mggu orientasi uum cma dibuat 4ari shja. Bermula pada selepas sesi pendaftaran pljar dr kul830-12.30 tgh. Tima kasih byk2 pd makayh, tok, kakwa  n anak2 serta gak pd kak amah sbb susah pyhnya n xcited anta aku daftar aritu. Dhla brg byk gler. Mmg angkatan tentera yg rmai dtg tu amt diperlukan. Hehe. Pndaftaran cam tmpat len gak. Suma plajar daftar di penginapan msg2. Kalo kat uum neh org pggil DPP (dewan penginapan pelajar) aku lak dpt DPP Proton drp 12 lagi dpp yg len. Sepanjang aktvti orientasi dibuat di DMAS (dewan muazam syah) iaitu grand hall uum. Disebabkan dewan neh bsar n dpt tmpung beribu2 kapasiti sbb tu dibuat kt sni. Sept intake 2011 sebnyk 4126 plajar (kalo x slp) rekod pengambilan plg teramai yg pnah dibuat ngan syarat kemasukan pointer yg 75% 3.00 n above.

1st snap. bilik yg x smpat nk kemas after dftar
galeri proton bersama barisan fasilitator
Dlm mggu orientasi neh la mula n cri kwn2. Kna ringan2 mulut. Tak leh smbong2. Dr situ la dr sorg kwn akhrnya kwn aku bertmbah2. Majoriti dr dieorg neh pangkat adik2 aku je tp aku dh ckp “tak pyh pggil kakak pn xpe” hakhak. Prasan giler.! Dr dpp proton ke Dmas bkn 1 jarak yg dekat baii. Berkilo2 gak la jln. Kaki aku neh bole dikategorikan dlm kes kritikal. Melecet sna sni. Terkoyak kulit sna sni. Berdrah2. Pe la lekeh sgt kulit kaki aku neh. Mnjanya ya rabbiii. Smpai de 1 ari tu aku pkai flops je. Tu dh abis x tahan la tu.
Dewan Muadzam Shah (DMAS)
sblm majlis ikrar pelajar dlm DMAS

Keadaan dlm dewan time orientasi b4 dgr ceramah bagai tu bg aku sgt awesome.! Siyes best n teruja. Semangat menaikkan kn dpp masing2 sgt tggi. Tp dpp aku bkn antara yg femes la. yg cam femes sket cam dpp sme bank, yayasan al-bukhary, MAS, bank rakyat, tu antara dpp yg rmai n dpt m’berikan antara sorakan pasukan yg t’kuat. Ingt2 blk cam klakar je. Masalah aku time orientasi neh ialah kurang tdo n byk jln. Balik bilik semata2 mandi, solat n tukar bj. Apa pn x leh bt. Tdo tu bpe jam je. Agak menguji kekuatan aku gak la. de gak kes aku lmbat bgn. Terlajak tdo. X dgr siren. Even lmbt cmtu pn aku ttp mandi. Hoho. Alang2 dh lmbat kn. Keke. Nk cite pjg2 pn aku rsa pengalaman neh same je ngan korg so korg layan jela gambar2 neh ekk.
bersama kwn2 baru
jiran2 bilik terdekat ku
malam kemerdekaan peringkat uum
p/s : untuk maklumat lanjut tentang orientasi buka Sini


Thanks.. sila datang lagi yer (",)

Monday, September 26, 2011

Ingatkan Student Rupanya Lecturer Daa. Malunyaa.!

situasi : terpaksa pegi mkn sorg2 sbb jdual x sma lgsg ngan kwn2. lone ranger la kan. suma meja dah pnuh kcuali 1 meja ney je. (setelah amik mkn n dduk)

aku : tumpang yer. sorg2 gak ker.? 
(sambil meletak nasi n tersenyum mesra)

si A : bole2 dduk la. a'ah sorg2 je.

aku : sama la. terpaksa la dh jdual arinie x sma ngan kwn2 kan.
(dia tersenyum. aku pulak hanya pandang sekali dua smbil membuka tudung btol air mineral yg ssh pulak nk buka. degil tol.!)

si A : amik kos pe.?

aku : HR. awk.?
(si A tersenyum simpul. aku terjungkit kening. aku btol2 x paham pe mkna snyuman dia tu. perlu ke bt cmtu.?)

aku : nape.? amik kos pe.? 
(dia tersenyum lagi. kali neh smbil geleng2 kepala pulak. soalan aku td lum jawab2 lagi. aku blur~. berat sgt ke nk bgtau kos ape ekk.)

si A : sy lecturer.

aku : eyh yeke ney.?
(dlm ati aku : ehh nk men2 plk. aku bt endah x endah je tanpa pandang dia n laju suap nasi ke mulut. ermm.. sedapnyer)

si A : a'ah.
(jawapan dia yg neh mula buat terasa ketidaksedapan dihatiku.)

aku : ha..btol neh lecturer.?? btol neh.??
(inginkan kepastian. mula terasa cam nasi yg aku makan td tersekat di kerongkong + berdebar2. ya allah.. slumber nya aku td.!)

Dia terhanguk2 mengiakan soalan aku td. spontan ngan itu aku terasa merah padam muka aku n terasa nak angkat pinggan tros blah dr c2 or idea lainnya nak buat2 angkat kol n mnx diri sbb meja kwn de kt hujung sna tuuu. so agak2 korang pe reaksi aku bl dh tau die lect.? dan lect yg berkemungkinan besar leh jd lect aku bl aku amik paper consumer behaviour next sem nti. so.. pe lg yg aku leh buat kan. aku pun tros cepat2 mnx maaf n tersenyum2 mnx maaf lg n sterusnya aku x nak cita lg. korang pikir la sndri. yg pastinya tu pengajaran la bt aku. len kali jd ramah n fokus.. bkn jd ramah n bt endah x endah jerk.!

mood : malu gilaaaa.
p/s : knp la byk lect muda2 smpai ssh sgt nak bezakan mna student mna lect :(

Saturday, September 24, 2011

Layan Nasyid Jap

Sabarlah Kasih-Solehah
"Betapa ku mengerti hasrat yg tersembunyi 
perasaan mu kasih terhadap diri ini 
ku tahu kau merindu merindui diriku 
usahlah engkau ragu kasihku kepadamu 
sebelum bersatu usahlah terburu  
menurut nafsu sabarlah kasihku 
syariat membataskan adab dan pergaulan 
jagalah kehormatan usah keterlaluan 
kau dan aku akan dilindungi 
darinya tipu daya duniawi 
sedarlah wahai sayang di dalam kehidupan 
kita hanya merancang Allah yang menentukan"

Friday, September 23, 2011

Cerita di Dewan Kuliah

Class sains pemikiran dan etika adalah antara subjek pd pemulaannya aku x bpa nk minat. 1st day msuk cls mmg mnguji kekuatan kelopak mata aku yg hampir2 nak kena sendal ngan ranting kayu. Dasyat2.. utk kali ke4 clss ney aku tgk de perubahan la kat aku. Aku kurang gler rsa ngtok pastu aku rsa mkin ari mkin best plk msuk cls neh. Lecturer aku import mali from yogjakarta maa. Orgnya aku tabik sgt sbb mampu berpikiran sgt positif. Mmg positif gler la. aku rsa suma student dlm cls tu pn x mpu kot jd cmtu. Stiap kali msuk cls die aku tau yg mood aku mmg akan menjadi baik.

Arinie je die dh cetuskan gelak besar dr aku n ex housemate aku. Ayat yg paling aku ingt “mak dia pun kaki blah” “dia berdiri di atas panggung” dan “seluar pink die berwarna pink” adesss.. x pasal2 dh mnimbulkan keriuhan dlm cls tu kan. Kwn aku yg sorg tu kalo dh gelak mmg tahap over. Nk suh aku tlg stopkan die.?? Aku pn x mpu nk stop. Hahaha.!  Ayat sbtolnya yg lect aku tu cuba smpaikan ialah “mak die pn kaki beli belah gak” “artis nidji tu ngah berdiri atas stage” dan “nidji tu pkai suar warna pink” pnya xcited nak cite smpai potong abis suma ayt yg mnyebabkan ayt bertukar makna. Dan sperti biasa die x mrh pn kami yg suka gelak “maaf ya saya begitu hendak bercerita hinggakan jadinya begitu.” (bnyi lbih kurang cmtu la) Kekeke.

Ingt g time 2nd day cls die.. agaknye mber aku neh x ckup tdo yg mlampau kot, dibantainya tdo time lect tu ngajar. Kalo dok seat belakang2 leh la dimaafkan lg. Neh dua dr depan. Dia sgt berani kan.? Lect tu prasan n berkata “saya itu tidak kisah jika ada pelajar saya tertidur ketika saya mengajar, mungkin kerana dia tidak berminat atau tidak faham dengan apa yang diajar oleh saya maka saya tidak bisa memaksanya untuk menyukai saya” ha tgk. Positif kan.? Dan2 la mber aku tu bgn n tersengih2. Cam tau2 plk org kata kt die. Tp pape pn kiteorg sume mmg suka ngan cls die n x pnh rsa nak ponteng disbbkn cara kelonggaran yg die bg ngan melayan kiteorg sbgai mnusia dewasa yg x perlu nak dimarah n nak ditegur 1 per 1. even nmpak cam kteorg suka gelak2 tp tu x bermakna kiteorg x respect. tlg jgn slh phm. and 4 DR.. you mmg sporting n friendly abis..


p/s : kna byk lg menonton sinetron indonesia utk lbih memudahkan lg proses penerimaan blaja. Dhla aku mmg x mnt sinetron2 cmtu.!

Sunday, September 18, 2011

Orientasi Uum Sintok

Ini Cerita Tentang UUM Tetap Dihati
(maaf yer camera x bgs sgt)

pashmina UUM
Minggu orientasi.! Pertama kali dlm hdup aku lalui mggu neh wlupun sblm neh aku dh pnh smbg blaja. Mggu orientasi uum cma dibuat 4ari shja. Bermula pada selepas sesi pendaftaran pljar dr kul830-12.30 tgh. Tima kasih byk2 pd makayh, tok, kakwa  n anak2 serta gak pd kak amah sbb susah pyhnya n xcited anta aku daftar aritu. Dhla brg byk gler. Mmg angkatan tentera yg rmai dtg tu amt diperlukan. Hehe. Pndaftaran cam tmpat len gak. Suma plajar daftar di penginapan msg2. Kalo kat uum neh org pggil DPP (dewan penginapan pelajar) aku lak dpt DPP Proton drp 12 lagi dpp yg len. Sepanjang aktvti orientasi dibuat di DMAS (dewan muazam syah) iaitu grand hall uum. Disebabkan dewan neh bsar n dpt tmpung beribu2 kapasiti sbb tu dibuat kt sni. Sept intake 2011 sebnyk 4126 plajar (kalo x slp) rekod pengambilan plg teramai yg pnah dibuat ngan syarat kemasukan pointer yg 75% 3.00 n above.

1st snap. bilik yg x smpat nk kemas after dftar
galeri proton bersama barisan fasilitator
Dlm mggu orientasi neh la mula n cri kwn2. Kna ringan2 mulut. Tak leh smbong2. Dr situ la dr sorg kwn akhrnya kwn aku bertmbah2. Majoriti dr dieorg neh pangkat adik2 aku je tp aku dh ckp “tak pyh pggil kakak pn xpe” hakhak. Prasan giler.! Dr dpp proton ke Dmas bkn 1 jarak yg dekat baii. Berkilo2 gak la jln. Kaki aku neh bole dikategorikan dlm kes kritikal. Melecet sna sni. Terkoyak kulit sna sni. Berdrah2. Pe la lekeh sgt kulit kaki aku neh. Mnjanya ya rabbiii. Smpai de 1 ari tu aku pkai flops je. Tu dh abis x tahan la tu.
Dewan Muadzam Shah (DMAS)
sblm majlis ikrar pelajar dlm DMAS

Keadaan dlm dewan time orientasi b4 dgr ceramah bagai tu bg aku sgt awesome.! Siyes best n teruja. Semangat menaikkan kn dpp masing2 sgt tggi. Tp dpp aku bkn antara yg femes la. yg cam femes sket cam dpp sme bank, yayasan al-bukhary, MAS, bank rakyat, tu antara dpp yg rmai n dpt m’berikan antara sorakan pasukan yg t’kuat. Ingt2 blk cam klakar je. Masalah aku time orientasi neh ialah kurang tdo n byk jln. Balik bilik semata2 mandi, solat n tukar bj. Apa pn x leh bt. Tdo tu bpe jam je. Agak menguji kekuatan aku gak la. de gak kes aku lmbat bgn. Terlajak tdo. X dgr siren. Even lmbt cmtu pn aku ttp mandi. Hoho. Alang2 dh lmbat kn. Keke. Nk cite pjg2 pn aku rsa pengalaman neh same je ngan korg so korg layan jela gambar2 neh ekk.
bersama kwn2 baru
jiran2 bilik terdekat ku
malam kemerdekaan peringkat uum
p/s : untuk maklumat lanjut tentang orientasi buka Sini
 

AIDA NASIRAH Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal