Monday, March 12, 2012

Hidup Perlukan Semangat

Dikarut oleh Aida Nasirah at 4:56 PM
Reaksi Anda: 

Baru pulang dari class !! balik je class terus on lappy. asyik tu je keja dari hari ke hari. ehekkss. ehh.. penah tak kadang2 korang rasa semangat tu up dan tiba2 pulak satu masa tu semangat korang rasa down, down n down lagi. waktu tu nak sangat menangis kan, waktu tu kalo bole nak sangat orang sekeliling faham, please jangan ganggu.. leave me alone. mula la terfikir2 nak luah pada seseorang. mak.? tak nak mak susah hati. bff.? dieorang pun sibuk dengan kuliah masing2, assignment lagi. tak nak kacau. pastu mula la fikiran merepek2 kan. kalo aku ada seseorang yang special waktu tu mesti dia akan faham situasi aku kan. tak kan rasa luahan aku menyusahkan dia. akan dengar dan tenangkan aku. akan buat aku tersenyum, tergelak. mintak aku bersabar banyak2. yang paling penting dia akan cakap "saya akan selalu ada dengan awak, jangan risau ya". 

semangat tu macam angin yang bertiup.. datang tanpa diundang pergi tanpa diminta. bila aku senang dan tenang akan ku ucap, terima kasih Ya Allah di atas ketenangan yang kau berikan dan biarlah berpanjangan. bila pula aku rasa lemah, aku akan berdoa, Ya Allah berikan la aku kekuatan untuk menempuhi ujianmu. semoga aku akan menyedari apa hikmah di atas apa yang terjadi padaku hari ini. kadang2 kita terleka dan tertanya2 kenapa kita tidak nampak dimana hikmah atas apa yang kita sudah tempuhi. kita juga terlupa yang tak semua perkara tu hikmahnya pada masa hadapan. ada juga apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hikmah untuk peristiwa yang telah berlalu dahulu.

hidup itu indah, kadangkala sakit. pilihan kita tepat kadangkala tersasar. tak perlu meminta kesempurnaan andai kita tak berupaya. jangan disalahkan takdir andai nafsu lebih menguasai. kita berakal, mampu berfikir tetapi kadangkala kita jahil dan punyai kekhilafan. pejamkan mata, kembali mencari dimana asal tujuan hidupku kini.....


Thanks.. sila datang lagi yer (",)

0 comments on "Hidup Perlukan Semangat"

Monday, March 12, 2012

Hidup Perlukan Semangat


Baru pulang dari class !! balik je class terus on lappy. asyik tu je keja dari hari ke hari. ehekkss. ehh.. penah tak kadang2 korang rasa semangat tu up dan tiba2 pulak satu masa tu semangat korang rasa down, down n down lagi. waktu tu nak sangat menangis kan, waktu tu kalo bole nak sangat orang sekeliling faham, please jangan ganggu.. leave me alone. mula la terfikir2 nak luah pada seseorang. mak.? tak nak mak susah hati. bff.? dieorang pun sibuk dengan kuliah masing2, assignment lagi. tak nak kacau. pastu mula la fikiran merepek2 kan. kalo aku ada seseorang yang special waktu tu mesti dia akan faham situasi aku kan. tak kan rasa luahan aku menyusahkan dia. akan dengar dan tenangkan aku. akan buat aku tersenyum, tergelak. mintak aku bersabar banyak2. yang paling penting dia akan cakap "saya akan selalu ada dengan awak, jangan risau ya". 

semangat tu macam angin yang bertiup.. datang tanpa diundang pergi tanpa diminta. bila aku senang dan tenang akan ku ucap, terima kasih Ya Allah di atas ketenangan yang kau berikan dan biarlah berpanjangan. bila pula aku rasa lemah, aku akan berdoa, Ya Allah berikan la aku kekuatan untuk menempuhi ujianmu. semoga aku akan menyedari apa hikmah di atas apa yang terjadi padaku hari ini. kadang2 kita terleka dan tertanya2 kenapa kita tidak nampak dimana hikmah atas apa yang kita sudah tempuhi. kita juga terlupa yang tak semua perkara tu hikmahnya pada masa hadapan. ada juga apa yang terjadi pada kita hari ini adalah hikmah untuk peristiwa yang telah berlalu dahulu.

hidup itu indah, kadangkala sakit. pilihan kita tepat kadangkala tersasar. tak perlu meminta kesempurnaan andai kita tak berupaya. jangan disalahkan takdir andai nafsu lebih menguasai. kita berakal, mampu berfikir tetapi kadangkala kita jahil dan punyai kekhilafan. pejamkan mata, kembali mencari dimana asal tujuan hidupku kini.....

No comments:

 

AIDA NASIRAH Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal