Monday, February 20, 2012

Senior, Junior, Friendship

Dikarut oleh Aida Nasirah at 2:37 AM
Reaksi Anda: 
Sedih, terkilan... kadang2 aku tertanya, mungkinkah betul melayu susah untuk bersatu. teringat kata prof aku dari seberang, ketika dalam classnya petang tadi, "budaya cina, tak lokek membantu ahli keluarga ketika dalam kesusahan tetapi budaya melayu, saling m'dengki antara satu sama lain." kalau orang dari seberang nampak kelemahan kita, aku rasa kita perlu terima dengan hati terbuka.

isu senior junior.. sudah penat aku nak dengar ketika aku menuntut disini. intake aku semester lepas kebanyakkan intake diploma rata2 berumur 22 ke atas dan senior pulak adalah rata2 berumur 20, 21. Ini jugak la yang menimbulkan ketidakpuasan dari ramai student senior. kenapa perlu ada jurang antara kita.? kenapa perlu timbul isu anti antara senior kepada junior.? langsung tak boleh bekerjasama dalam mengendalikan program. senior merasakan mereka adalah orang lama yang perlu dihormati dan junior pulak merasakan mereka perlu dihormati berdasarkan faktor umur yang lebih tua. dari situ timbul pulak isu siapa yang perlu lebih hormat siapa.? come on la.. kenapa tak saling menghormati.? mungkin junior jugak salah kerana kurang bergaul dengan senior dan senior jugak salah sebab ego untuk menurunkan ilmu baru kepada junior (tak suma bersifat begini. certain2 ada).

kes terbaru, kes undi Pengetua Villa (PV), sakit telinga aku dengar bila senior warning kawan2 yang sama batch dengan dia supaya pastikan segala jawatan dalam blok mesti dipegang antara mereka jugak. jangan sesekali bagi junior dapat apa2 jawatan. takut naik kepala katanya. haihhh.. katanya senior, tapi matangnya mana.? toleransi la. kalau tak pernah rasa nak bergabung, pecayalah batch bawah2 yang akan datang jugak akan terikut. akan jadi seperti satu tradisi. memang pecah belah la mahasiswa/i dengan terpupuknya persepsi negatif antara satu sama lain. beginikah yang dipanggil UNIVERSITI kononnya untuk pelajar2 pandai.? pandai la sangat kn..

isu jauh pun aku terasa apatah lagi isu dekat...
dalam daging ada duri, harapkan pagar, pagar makan padi. sedih bila kawan sendiri yang sanggup tikam belakang. depan senyum belakang kutuk. kau kata aku kawan, tapi kau canang kelemahan aku. kau kata aku kawan, kau tikam aku tanpa belas. kau kata kau baik dengan aku, bila aku susah kau tinggal2kan aku. kau pasif, aku lantang. sebab itu kau dipandang baik, bila aku bersuara, salahnya aku yang pikul. sedih, aku tak mampu nak canang seperti kau.. ikutkan hati nak saja aku canang, muka yang lembut, perwatakan yang menggoda, pakaian yang ala2 sopan gitu, tapi hati, masyaallah. penat aku terpaksa berlakon. kawan2 lain jugak. apabila kita sudah dikenali sebagai satu kumpulan, susah aku nak lepaskan dari terlibat sebarang aktiviti bersama kau. apa yang aku mampu hanya bersabar n memohon agar kau berubah. 

p/s : hanya siapa yang terkena, dia yang merasa seriknya. maaf kalo terasa. lantang salah pasif pun salah. kebebasan bersuara for our rite..


Thanks.. sila datang lagi yer (",)

0 comments on "Senior, Junior, Friendship"

Monday, February 20, 2012

Senior, Junior, Friendship

Sedih, terkilan... kadang2 aku tertanya, mungkinkah betul melayu susah untuk bersatu. teringat kata prof aku dari seberang, ketika dalam classnya petang tadi, "budaya cina, tak lokek membantu ahli keluarga ketika dalam kesusahan tetapi budaya melayu, saling m'dengki antara satu sama lain." kalau orang dari seberang nampak kelemahan kita, aku rasa kita perlu terima dengan hati terbuka.

isu senior junior.. sudah penat aku nak dengar ketika aku menuntut disini. intake aku semester lepas kebanyakkan intake diploma rata2 berumur 22 ke atas dan senior pulak adalah rata2 berumur 20, 21. Ini jugak la yang menimbulkan ketidakpuasan dari ramai student senior. kenapa perlu ada jurang antara kita.? kenapa perlu timbul isu anti antara senior kepada junior.? langsung tak boleh bekerjasama dalam mengendalikan program. senior merasakan mereka adalah orang lama yang perlu dihormati dan junior pulak merasakan mereka perlu dihormati berdasarkan faktor umur yang lebih tua. dari situ timbul pulak isu siapa yang perlu lebih hormat siapa.? come on la.. kenapa tak saling menghormati.? mungkin junior jugak salah kerana kurang bergaul dengan senior dan senior jugak salah sebab ego untuk menurunkan ilmu baru kepada junior (tak suma bersifat begini. certain2 ada).

kes terbaru, kes undi Pengetua Villa (PV), sakit telinga aku dengar bila senior warning kawan2 yang sama batch dengan dia supaya pastikan segala jawatan dalam blok mesti dipegang antara mereka jugak. jangan sesekali bagi junior dapat apa2 jawatan. takut naik kepala katanya. haihhh.. katanya senior, tapi matangnya mana.? toleransi la. kalau tak pernah rasa nak bergabung, pecayalah batch bawah2 yang akan datang jugak akan terikut. akan jadi seperti satu tradisi. memang pecah belah la mahasiswa/i dengan terpupuknya persepsi negatif antara satu sama lain. beginikah yang dipanggil UNIVERSITI kononnya untuk pelajar2 pandai.? pandai la sangat kn..

isu jauh pun aku terasa apatah lagi isu dekat...
dalam daging ada duri, harapkan pagar, pagar makan padi. sedih bila kawan sendiri yang sanggup tikam belakang. depan senyum belakang kutuk. kau kata aku kawan, tapi kau canang kelemahan aku. kau kata aku kawan, kau tikam aku tanpa belas. kau kata kau baik dengan aku, bila aku susah kau tinggal2kan aku. kau pasif, aku lantang. sebab itu kau dipandang baik, bila aku bersuara, salahnya aku yang pikul. sedih, aku tak mampu nak canang seperti kau.. ikutkan hati nak saja aku canang, muka yang lembut, perwatakan yang menggoda, pakaian yang ala2 sopan gitu, tapi hati, masyaallah. penat aku terpaksa berlakon. kawan2 lain jugak. apabila kita sudah dikenali sebagai satu kumpulan, susah aku nak lepaskan dari terlibat sebarang aktiviti bersama kau. apa yang aku mampu hanya bersabar n memohon agar kau berubah. 

p/s : hanya siapa yang terkena, dia yang merasa seriknya. maaf kalo terasa. lantang salah pasif pun salah. kebebasan bersuara for our rite..

No comments:

 

AIDA NASIRAH Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal