Wednesday, August 15, 2012

Awak Pandai Masak Tak.??

Dikarut oleh Aida Nasirah at 2:13 AM
Reaksi Anda: 
Sambil tolong mak siapkan bahan2 nak masak, mulut aku pun bebel sorang2.. terkial2 aku potong, camnie tak kena, camtu tak kena.. semua serba salah. sebelum neh aku tengok mak buat senang je, tak sangka pulak bila buat sendiri jadi rumit. yela.. nama pun TENGOK kan.. memang la nampak senang. neh 1st time try, hmm.. leh tahan jugak cabarannya. ala2 masterchef gitu.

"mak, camna nak potong neh. tunjuk demo." berkerut2 kening aku.

"potong cam besa la. tak tau ka.? ishh.. malu kat orang, camna la kalo mak mentua suh try masak kat umah dia nanti.? ha.. nak buat camna.??" sambil tu mak tunjuk bagaimana cara nak potong itu BENDA daa.

"kan senang kalo mak ja yang potong nanti aida kupas ja. lagi cepat." aku pun terus keluarkan idea bijak aku disebabkan aku kagum tengok kepantasan mak tadi. sengaja malas aku nak ulas topik pasal MAK MENTUA tuu. 

"kalo camtu bila nak pandai....." terus mak berlalu ke dapur tinggalkan aku terkontang kanting keseorangan.

aku terus try lagi.. dah boleh ! tapi lambat la sket.. potong apa.?? petai je pun.. yaa.. aku ngaku. ini adalah kali pertama aku potong sendiri. selalunya aku akan kopek keluar je dari petai yang dah mak aku hiris dikulitnya. jadi aku tak penah belaja macam mana nak amik isi petai dari kulitnya. dari kecik mak tak penah ajar masak kecuali kalau ada keinginan nak belaja sendiri. aku tak penah dirangsang untuk teruja belaja masak, jadi aku tak penah minat apa lagi nak amik tau. bab masak semuanya mak akan buat sendiri tapi bab lain2 mak ajar cuma bila aku dah mula menyewa rumah ngan kawan2 disitu baru aku blaja memasak, tu pun sebab nak survive. tapi jangan silap, aku tak penah salahkan mak, salah diri sendiri tak penah rasa nak belaja.. itu padahnya.

"mak, kalo tunggu aida buat benda neh memang esok la baru leh makan." disaat ini aku harapkan mak datang membantu disebabkan masa nak berbuka makin suntuk. last minute ada request nak makan sambal tumis petai. tapi orang yang request tu hilang ntah kemana. tinggal aku ngan mak je yang siapkan.

aku mula mengutuk diri..
"orang nak kawen, kita pun nak kawen, tapi masak failed. belaja masuk u tapi masak benda yang simple pun tak leh nak pandai. tu failed, neh failed. serba kekurangan btoi la.. umur makin ari bukan makin muda. camna la kalo dapat suami orang kg.. camna nak jaga.. bla.. bla.. bla.. hmm.."

tanpa aku sedar, mak dengar keluhan aku sepatah2.. mungkin timbul simpati dihati mak . kesian anak aku, rupanya dia dalam proses sedang memperbaiki dirinyaa...
"mak dulu pun masa mula2 kawen mana pandai masak pun. mak blaja sendiri ja, lama2 pandai la. acik pun bole, tak payah risau la. nanti lama2 pandai la tu." mak sedapkan ati aku. 

yela.. semua sekarang sibuk nak cari isteri yang pandai masak je.. yang sempurna serba serbi.. habis tu yang tak sempurna letak tepi la yer.? lelaki pulak zaman sekarang, mentang2 katanya perempuan lebih ramai, tak habis2 nak ungkit isu pandai masak.. diri sendiri tu tak tentu lagi berkebolehan jadi imam untuk keluarga sendiri tau. tapi kalau sekalipun diri tu berkebolehan, tegurlah secara berhemah, perempuan neh sifatnya halus n sensitif. jangan menegur dengan cara bole buat dia termalu tapi bimbing la dia, bagi galakan. insyaallah, sekeras2 dia mesti dia akan ikut jugak =)

p/s : aida paling lemah atau kurang berkenan kalo orang bertanya dia, aida pandai masak tak.?? =='


Thanks.. sila datang lagi yer (",)

0 comments on "Awak Pandai Masak Tak.??"

Wednesday, August 15, 2012

Awak Pandai Masak Tak.??

Sambil tolong mak siapkan bahan2 nak masak, mulut aku pun bebel sorang2.. terkial2 aku potong, camnie tak kena, camtu tak kena.. semua serba salah. sebelum neh aku tengok mak buat senang je, tak sangka pulak bila buat sendiri jadi rumit. yela.. nama pun TENGOK kan.. memang la nampak senang. neh 1st time try, hmm.. leh tahan jugak cabarannya. ala2 masterchef gitu.

"mak, camna nak potong neh. tunjuk demo." berkerut2 kening aku.

"potong cam besa la. tak tau ka.? ishh.. malu kat orang, camna la kalo mak mentua suh try masak kat umah dia nanti.? ha.. nak buat camna.??" sambil tu mak tunjuk bagaimana cara nak potong itu BENDA daa.

"kan senang kalo mak ja yang potong nanti aida kupas ja. lagi cepat." aku pun terus keluarkan idea bijak aku disebabkan aku kagum tengok kepantasan mak tadi. sengaja malas aku nak ulas topik pasal MAK MENTUA tuu. 

"kalo camtu bila nak pandai....." terus mak berlalu ke dapur tinggalkan aku terkontang kanting keseorangan.

aku terus try lagi.. dah boleh ! tapi lambat la sket.. potong apa.?? petai je pun.. yaa.. aku ngaku. ini adalah kali pertama aku potong sendiri. selalunya aku akan kopek keluar je dari petai yang dah mak aku hiris dikulitnya. jadi aku tak penah belaja macam mana nak amik isi petai dari kulitnya. dari kecik mak tak penah ajar masak kecuali kalau ada keinginan nak belaja sendiri. aku tak penah dirangsang untuk teruja belaja masak, jadi aku tak penah minat apa lagi nak amik tau. bab masak semuanya mak akan buat sendiri tapi bab lain2 mak ajar cuma bila aku dah mula menyewa rumah ngan kawan2 disitu baru aku blaja memasak, tu pun sebab nak survive. tapi jangan silap, aku tak penah salahkan mak, salah diri sendiri tak penah rasa nak belaja.. itu padahnya.

"mak, kalo tunggu aida buat benda neh memang esok la baru leh makan." disaat ini aku harapkan mak datang membantu disebabkan masa nak berbuka makin suntuk. last minute ada request nak makan sambal tumis petai. tapi orang yang request tu hilang ntah kemana. tinggal aku ngan mak je yang siapkan.

aku mula mengutuk diri..
"orang nak kawen, kita pun nak kawen, tapi masak failed. belaja masuk u tapi masak benda yang simple pun tak leh nak pandai. tu failed, neh failed. serba kekurangan btoi la.. umur makin ari bukan makin muda. camna la kalo dapat suami orang kg.. camna nak jaga.. bla.. bla.. bla.. hmm.."

tanpa aku sedar, mak dengar keluhan aku sepatah2.. mungkin timbul simpati dihati mak . kesian anak aku, rupanya dia dalam proses sedang memperbaiki dirinyaa...
"mak dulu pun masa mula2 kawen mana pandai masak pun. mak blaja sendiri ja, lama2 pandai la. acik pun bole, tak payah risau la. nanti lama2 pandai la tu." mak sedapkan ati aku. 

yela.. semua sekarang sibuk nak cari isteri yang pandai masak je.. yang sempurna serba serbi.. habis tu yang tak sempurna letak tepi la yer.? lelaki pulak zaman sekarang, mentang2 katanya perempuan lebih ramai, tak habis2 nak ungkit isu pandai masak.. diri sendiri tu tak tentu lagi berkebolehan jadi imam untuk keluarga sendiri tau. tapi kalau sekalipun diri tu berkebolehan, tegurlah secara berhemah, perempuan neh sifatnya halus n sensitif. jangan menegur dengan cara bole buat dia termalu tapi bimbing la dia, bagi galakan. insyaallah, sekeras2 dia mesti dia akan ikut jugak =)

p/s : aida paling lemah atau kurang berkenan kalo orang bertanya dia, aida pandai masak tak.?? =='

No comments:

 

AIDA NASIRAH Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal