Saturday, May 14, 2011

Kesedaran Pentingnya Minum Air Putih !!

Dikarut oleh Aida Nasirah at 11:21 AM
Reaksi Anda: 
SETELAH datangnya kesedaran tentang pentingnya air putih yg ckup utk bdn, aku telah amalkan mnum sehari ATLEAST 3LITER means 2botol bsr la. bertarung nyawa gak la aku nk abiskan. sekejap2 g toilet.. g toilet.. toilet n toilet. kdg2 rsa cam nak lepak je lama2 dlm toilet tu. x nak kuar ! paling x tahan bl ngah dlm keta n traffic jammed. korang leh bayangkan x deritanya.? umm.. pastu rmai pulak org tnya2 aku. npe aku amik air her*** life tu.? npe aku pn nk amal mnum air byk2.? nak kurus gak ke.? tp ang kan dh kurus......... ( rata2 yg join tu laki or pompuan suma nak kurus ) ney jawapannya : pkcik2 mkcik2, sy bkn nak kurus.. tapi sy nak tambah berat badan utk dapatkan berat badan yg ideal, nak dapat shape yg cntek, utk jaga kulit supaya mulus n x lupa gak utk awet muda spjg zaman. yg penting SIHAT SELALU ^_^ 

cuba korang renung2 balik diri sndri. kuat marah x.? fokus slu.? cpt lesu.? slu dapat ketenangan.? kalo jwpannya TAK, tu tnda korang kurang air. so jum ikut cara aku.. utk badan yg kecik cam aku perlu atleast 3liter air sehari tapi kalo lebih lg bagus, utk yg gempal sket mybe 5liter n yg gemok dlm 10liter. minum la cmne pun jnji dlm sehari mmg kna dapat seminimum tu. bl air dh cukup badan pun sihat. penah g hosp.? asal sakit sket je doktor masuk air. tu tndanya yg byk2 penyakit dtg tu sbb kurangnya air. dh sedar x skg.? lum lg.? kalo lum sila baca lagi...

Minum air banyak2 tu bagus tapi jgn lupa cari air yg bersih. cam badan aku yg sistem imunisasi rendah ney, penerimaan bdn aku terhadap air yg kurang bersih adalah memudaratkan. siyes.. tekak n lidah aku sgt sentitif ngan air yg penuh ngan mineral2 cam besi2 yg larut dlm air (sistem pepaipan negara yg dh berkarat sbb tak diperbaharui sejak sblm merdeka), klorin n byk lg kndungan kimia. nk sebut satu2 letih kan. korang msti tau pnyer dimana suhu 100 drjah celcius pun x mampu nak singkir. air dimasak utk bunuh kuman, bakteria.. bkn singkir bahan terlarut. clear kan.? sbb tu aku x mampu nak minum air yg dimasak amik direct dari paip, air yg ditapis tapi masih x sepenuhnya bersih.. cmna aku leh detect.? bkn aku tapi tekak n lidah aku n akhir skali ketahanan aku yg detect. air x bersih buat aku sakit tekak, batuk2, sakit dada then asthma attack. senang kan.? so apa lgkah pencegahan aku.?? nak tau x.? ney aku leh kira yg korang dah berminat utk tau lebih lnjut la kan.? ahaha. sori yer if entri aku kali ney pjg sket tapi nak share ngan korang yg x sedar2 n x mau sedar tu..  keyh baca lagi kat bawah. kekeke.

penah dengar Reverse Osmosis.? proses pembalikan air.. atau lebih dikenali sbgai RO WATER. hnya dua syrikat yg sedia servis air ney utk letak kat umah. Elken sdn bhd & Castway (pls search sndri ok) sebenarnya badan kita perlu apa.? air kan or bhasa saintifiknya H2O. maksudnya badan kita perlu 2 hidrogen n 1 oksigen. badan kita x perlu H2O++ means bdn kita x perlu air+mineral. but y.? sbb mineral leh dapat kt dlm makanan.. bdn kita hnya perlu AIR without mineral sbb berat buah pinggang nk buat keja wehh. ok2.. kalo degil nak jgk, air laut kaya ngan sumber mineral.. kalo btol sgt suma org taksub kata air mineral lebih bgs dr air RO sbb RO is nothing. x de mineral ! g la try mnum air laut kalo berani n nak terhidrat. kih2. so pe yg perlu kita buat skrg.????

buang ego jao2, buang jap p'iktirafan dip, deg, master, phd korang tu.. set dlm otak "aku budak baru blaja n tringin nak tima ilmu baru sbb mybe aku pndai dlm bidang aku tapi aku x pndai n x pkar dlm bidang air." nape aku ckp cmnie sbb bila org tnya aku nape mnum air botol seamaster (RO WATER).? bkn elok pn. orang mnum BLE*, AQUARIU* bla.. bla.. eee.. geram tol ! eyhh.. come on la. aku dh try la n bt aku sakit tekak, skt teruk. so btpe aku nk amik bnda yg x elok utk aku kan.? bila aku cakap air ney la elok, air RO.. air yg x de mineral. dieorg leh kata.. air ade mineral tu la bgs. drinking water bkn elok (att: x suma drinking water elok. cari yg de cop "RO WATER") x kualiti sbb tu hrga murah. al maklum la cerdik2 blaka sume ney. nk gak menang. keyh.. menang la.. kisah lak aku. yg penting buah pinggang aku sht. kejam ke.? ekeke. x la.. dari kita yg sakit ati bek kite buat x tau je kan. kpd korang2 yg dah tau neh.. jangan tRos menerus mendera buah pinggang anda n jgn jd orang kdekut. rasa bertuah la sket sbb kt m'sia ney mesin RO dh de kat merata2.. antara sedar or x je. stakat mlabur 10sen 1.5 liter x kan kdekut kot. kalo aku, lbih bek syg buah pinggang yg kalo ganti baru  akan kna harga puluhan ribu ringgit.. tu pun kalo ssuai kan. kalo x.. hoho.. jwb sdiri la.. Pegang moto neh : buang ego, jgn kedekut, anda sihat, buah pinggang terselamat. ( sedap ke bnyi tu ) hehehe. wallahualam.


Thanks.. sila datang lagi yer (",)

2 comments on "Kesedaran Pentingnya Minum Air Putih !!"

diari hati on May 16, 2011 at 9:23 AM said...

hehe..sbijik mcm kte..kurg mnum air msk..klu mnum byk ckt je confirm kejap2 asyik nk t'kucil aje..

Aida Nasirah on May 16, 2011 at 11:02 AM said...

kena mnum byk la akak.. sebab pe kna mnum byk... byk sbb die...

Saturday, May 14, 2011

Kesedaran Pentingnya Minum Air Putih !!

SETELAH datangnya kesedaran tentang pentingnya air putih yg ckup utk bdn, aku telah amalkan mnum sehari ATLEAST 3LITER means 2botol bsr la. bertarung nyawa gak la aku nk abiskan. sekejap2 g toilet.. g toilet.. toilet n toilet. kdg2 rsa cam nak lepak je lama2 dlm toilet tu. x nak kuar ! paling x tahan bl ngah dlm keta n traffic jammed. korang leh bayangkan x deritanya.? umm.. pastu rmai pulak org tnya2 aku. npe aku amik air her*** life tu.? npe aku pn nk amal mnum air byk2.? nak kurus gak ke.? tp ang kan dh kurus......... ( rata2 yg join tu laki or pompuan suma nak kurus ) ney jawapannya : pkcik2 mkcik2, sy bkn nak kurus.. tapi sy nak tambah berat badan utk dapatkan berat badan yg ideal, nak dapat shape yg cntek, utk jaga kulit supaya mulus n x lupa gak utk awet muda spjg zaman. yg penting SIHAT SELALU ^_^ 

cuba korang renung2 balik diri sndri. kuat marah x.? fokus slu.? cpt lesu.? slu dapat ketenangan.? kalo jwpannya TAK, tu tnda korang kurang air. so jum ikut cara aku.. utk badan yg kecik cam aku perlu atleast 3liter air sehari tapi kalo lebih lg bagus, utk yg gempal sket mybe 5liter n yg gemok dlm 10liter. minum la cmne pun jnji dlm sehari mmg kna dapat seminimum tu. bl air dh cukup badan pun sihat. penah g hosp.? asal sakit sket je doktor masuk air. tu tndanya yg byk2 penyakit dtg tu sbb kurangnya air. dh sedar x skg.? lum lg.? kalo lum sila baca lagi...

Minum air banyak2 tu bagus tapi jgn lupa cari air yg bersih. cam badan aku yg sistem imunisasi rendah ney, penerimaan bdn aku terhadap air yg kurang bersih adalah memudaratkan. siyes.. tekak n lidah aku sgt sentitif ngan air yg penuh ngan mineral2 cam besi2 yg larut dlm air (sistem pepaipan negara yg dh berkarat sbb tak diperbaharui sejak sblm merdeka), klorin n byk lg kndungan kimia. nk sebut satu2 letih kan. korang msti tau pnyer dimana suhu 100 drjah celcius pun x mampu nak singkir. air dimasak utk bunuh kuman, bakteria.. bkn singkir bahan terlarut. clear kan.? sbb tu aku x mampu nak minum air yg dimasak amik direct dari paip, air yg ditapis tapi masih x sepenuhnya bersih.. cmna aku leh detect.? bkn aku tapi tekak n lidah aku n akhir skali ketahanan aku yg detect. air x bersih buat aku sakit tekak, batuk2, sakit dada then asthma attack. senang kan.? so apa lgkah pencegahan aku.?? nak tau x.? ney aku leh kira yg korang dah berminat utk tau lebih lnjut la kan.? ahaha. sori yer if entri aku kali ney pjg sket tapi nak share ngan korang yg x sedar2 n x mau sedar tu..  keyh baca lagi kat bawah. kekeke.

penah dengar Reverse Osmosis.? proses pembalikan air.. atau lebih dikenali sbgai RO WATER. hnya dua syrikat yg sedia servis air ney utk letak kat umah. Elken sdn bhd & Castway (pls search sndri ok) sebenarnya badan kita perlu apa.? air kan or bhasa saintifiknya H2O. maksudnya badan kita perlu 2 hidrogen n 1 oksigen. badan kita x perlu H2O++ means bdn kita x perlu air+mineral. but y.? sbb mineral leh dapat kt dlm makanan.. bdn kita hnya perlu AIR without mineral sbb berat buah pinggang nk buat keja wehh. ok2.. kalo degil nak jgk, air laut kaya ngan sumber mineral.. kalo btol sgt suma org taksub kata air mineral lebih bgs dr air RO sbb RO is nothing. x de mineral ! g la try mnum air laut kalo berani n nak terhidrat. kih2. so pe yg perlu kita buat skrg.????

buang ego jao2, buang jap p'iktirafan dip, deg, master, phd korang tu.. set dlm otak "aku budak baru blaja n tringin nak tima ilmu baru sbb mybe aku pndai dlm bidang aku tapi aku x pndai n x pkar dlm bidang air." nape aku ckp cmnie sbb bila org tnya aku nape mnum air botol seamaster (RO WATER).? bkn elok pn. orang mnum BLE*, AQUARIU* bla.. bla.. eee.. geram tol ! eyhh.. come on la. aku dh try la n bt aku sakit tekak, skt teruk. so btpe aku nk amik bnda yg x elok utk aku kan.? bila aku cakap air ney la elok, air RO.. air yg x de mineral. dieorg leh kata.. air ade mineral tu la bgs. drinking water bkn elok (att: x suma drinking water elok. cari yg de cop "RO WATER") x kualiti sbb tu hrga murah. al maklum la cerdik2 blaka sume ney. nk gak menang. keyh.. menang la.. kisah lak aku. yg penting buah pinggang aku sht. kejam ke.? ekeke. x la.. dari kita yg sakit ati bek kite buat x tau je kan. kpd korang2 yg dah tau neh.. jangan tRos menerus mendera buah pinggang anda n jgn jd orang kdekut. rasa bertuah la sket sbb kt m'sia ney mesin RO dh de kat merata2.. antara sedar or x je. stakat mlabur 10sen 1.5 liter x kan kdekut kot. kalo aku, lbih bek syg buah pinggang yg kalo ganti baru  akan kna harga puluhan ribu ringgit.. tu pun kalo ssuai kan. kalo x.. hoho.. jwb sdiri la.. Pegang moto neh : buang ego, jgn kedekut, anda sihat, buah pinggang terselamat. ( sedap ke bnyi tu ) hehehe. wallahualam.

2 comments:

diari hati said...

hehe..sbijik mcm kte..kurg mnum air msk..klu mnum byk ckt je confirm kejap2 asyik nk t'kucil aje..

Aida Nasirah said...

kena mnum byk la akak.. sebab pe kna mnum byk... byk sbb die...

 

AIDA NASIRAH Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal